Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-09@05:36:38 GMT

نارنجستان قوام شیراز و همه چیز درباره آن

تاریخ انتشار: ۶ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۸۷۹۹۴

نارنجستان قوام شیراز و همه چیز درباره آن

نارنجستان قوام شیراز یکی از باغ‌های قدیمی این شهر است که با داشتن قدمت تاریخی خود توانسته است تبدیل به یکی از جاذبه‌های گردشگری در ایران شود.

نارنجستان قوام شیراز یکی از باغ‌های قدیمی این شهر است که با داشتن قدمت تاریخی خود توانسته است تبدیل به یکی از جاذبه‌های گردشگری در ایران شود.

 

این باغ در نزدیکی بناهای تاریخی دیگری مانند مسجد نصیرالملک، خانه زینت الملوک، مسجد وکیل شیراز، بازار وکیل، موزه پارس، باغ دلگشا و چندین مکان تاریخی دیگر قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موقعیت جغرافیایی این بنای تاریخی یکی از ویژگی‌های آن محسوب می‌شود زیرا گردشگران می‌توانند در کنار بازدید از باغ نارنجستان قوام، از بناهای تاریخی دیگر نیز بازدید داشته باشند.

باغ قوام نیز بخشی از مجموعه بزرگ قوام است که در حدود سال‌های ۱۲۵۷ تا ۱۲۶۷ خورشیدی هم‌زمان با حکومت ناصرالدین‌شاه قاجار، ساخته شد. گفته می‌شود که دستور ساخت مجموعه قوام توسط علی‌محمد‌خان قوام صادر شده است.

تاریخچه این بنا نشان می‌دهد که مجموعه قوام به عنوان دارالحکومه برای انجام فعالیت‌های سیاسی، نظامی و دیدار با مقامات خارجی مورد استفاده دولت و حکومت وقت بوده است. در نهایت نارنجستان قوام در سال ۱۳۴۵ به دانشگاه شیراز واگذار شد و در حدود سال‌های ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۸ دانشگاه شیراز مجموعه تاریخی قوام را در اختیار موسسه آسیایی قرار داد. در آن زمان این موسسه توسط پروفسور آرتور اپهام پوپ، ایران‌شناس مشهور مدیریت می‌شد.

 

بررسی معماری بنای قوام

مساحت بنای تاریخی قوام حدود ۳۵۰۰ متر مربع است و در ضلع شمالی و جنوبی، ساختمان‌های این مجموعه تاریخی واقع شده است که در مجموع زیر بنایی در حدود ۹۴۰ متر مربع دارند. همچنین بناهای معروف و تاریخی دیگری که بخشی از مجموعه قوام هستند از جمله: حسینیه قوام، حمام گچینه، مکتب‌خانه قوام (که به خانه عراقی‌ها معروف است)، بخش داخلی قوام (که به منزل زینت الملوک معروف است)، دیوان خانه قوام (نارنجستان) و حمام قوام، از جذابیت ویژه‌ای برای گردشگران برخوردار هستند. البته تاریخچه این بنا نشان می‌دهد که در گذشته اصطبل و زنجیرخانه و یک بازارچه نیز وجود داشته که بخشی از مجموعه قوام بوده‌اند که متاسفانه در زمان احداث خیابان لطفعلی‌خان زند شیراز تخریب شده‌اند.

دو ساختمانی که در بنای تاریخی قوام قرار دارند، توسط تعدادی از معماران و هنرمندان شیرازی ساخته شده‌اند. در نمای این دو ساختمان از هنرهای قدیمی مانند نقش‌پردازی، آیینه‌کاری، منبت‌کاری، آجرکاری، معرق‌کاری، گچ‌بری، مقرنس‌کاری استفاده شده است.

پس از ورود به زیر ساختمان جنوبی با حجره‌های فروش لوازم سنتی و تزیینی رو به رو می‌شویم و پس از آن فضایی بسیار زیبا به چشم می‌خورد که در آن درختان نارنج و نخل قدیمی وجود دارند که در نهایت این مسیر به ساختمان اصلی باغ قوام منتهی می‌شود.

در کنار ساختمان اصلی یک ایوان بسیار زیبا و شکوه‌مند دیده می‌شود که می‌تواند توجه بازدیدکنندگان را عمیقاً به خود جلب کند. همچنین در سمت چپ ساختمان اصلی، یک قهوه‌خانه وجود دارد. برای اینکه بازدیدکنندگان بتوانند به ایوان بروند، می‌توانند از پله‌های زیبایی که در هر دو طرف ایوان واقع شده است استفاده کنند.

در قسمت پشت ایوان چند اتاق کوچک قرار دارند که با داشتن نمای آینه‌کاری فضایی بسیار دلنشین دارند. همچنین در این اتاق‌ها وسایل قدیمی مانند مبلمان دیده می‌شوند که مربوط که همان دوران است.

 

نمای داخلی ساختمان

اتاق‌های مجاور، سقفی چوبی دارند که نقش و نگارهای بسیار زیبایی بر روی آنها به چشم می‌خورد و زمانی که به اتاق‌های اصلی مجاور وارد شوید، انعکاس نور از سمت ایوان به سمت آینه‌کاری‌های موجود، منظره‌ای چشم‌نواز برای بازدیدکنندگان ایجاد کرده است.

گفته می‌شود در تمام قسمت‌های ایوان و اتاق‌های این بنا، با آینه‌کاری‌های مرتبط با آن دوره تزیین شده است. جزئیاتی که در نمای آینه‌کاری وجود دارد هنوز هم به طور کامل تحلیل نشده است و هنوز بسیاری از افراد تمایل دارند تا به بررسی رازهای موجود در این ساختمان بپردازند.

تالار اصلی مجموعه قوام که به آن تالار آیینه یا شاه‌نشین می‌گویند، با یک پنجره چوبی هلال مانند به وسیله دریچه‌های ارسی به ایوان اصلی راه دارد. از جذابیت‌های این قسمت از مجموعه، دیوار‌هایی است که به طور کلی با آیینه‌کاری تزئین شده‌اند.

قسمت بالایی شومینه‌ای که در تالار آیینه وجود دارد از جنس سنگ مرمر است که در همان قسمت بالایی و بر روی سنگ مرمر دو تصویر به صورت قرینه از قوام‌الملوک سوم حکاکی شده است.

ایوان مرکزی بنای قوام دو ستون سنگی بزرگ دارد و گفته می‌شود که از این ایوان برای برگزاری مراسم‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گرفته که این ایوان سقف بسیار بلندی دارد و مانند بخش‌های دیگر ساختمان با آیینه‌کاری تزئین شده است. همچنین وجود آینه‌های بسیار بزرگ بر روی دیوارهای تالار و ایوان باعث ایجاد انعکاس تصویری از حوض و درختان شده است که در فضای بیرونی قرار دارند.

همچنین مجموعه تاریخی قوام دارای زیرزمینی نسبتاً بزرگ است که در حال حاضر موزه اشیای قدیمی نارنجستان و ظروف، سکه‌ها، تابلو‌ها و کاشی‌کاری‌های متعلق به دوران مختلف تاریخ است.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: نارنجستان قوام مجموعه قوام تاریخی قوام آینه کاری اتاق ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۸۷۹۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهترین فن کویل‌های بازار را بشناسید

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، فن کویل های سقفی جهت تأمین سرمایش و گرمایش مجتمع های مسکونی، اداری، مراکز تجاری و کلیه مکان‌ هایی که نیازمند کنترل دمای هر یک از فضاها بطور جداگانه هستند، استفاده می شوند. برای آشنایی بیشتر با مشخصات فنی، ظرفیت های مختلف و نحوه انتخاب و خرید انواع فن کویل سقفی در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

راهنمای بررسی و انتخاب فن کویل سقفی

فن کویل‌ های سقفی از لحاظ ظاهر، ظرفیت و کیفیت ساخت (میزان صدا و حجم هوای تولیدی) فشار دارای بیشترین تنوع می باشند. فن کویل سقفی دارای انواع مختلفی است که همه آن‌ها به دلیل نصب در بالای سقف کاذب واحدهای ساختمان‌‎ ها، در این دسته بندی جای گرفته اند. فن کویل‌ سقفی شامل فن کویل سقفی توکار (مکش از زیر - مکش از پشت)، سقفی روکار، کانالی و کاستی است که برای استفاده گسترده در پروژه‌های ساختمانی در ظرفیت‌های هوادهی 200 الی 2000 (CFM) عرضه می گردند.  این فن کویل ها همانند هواساز داکت اسپلیت ها هستند با این تفاوت که سینی درین آنها به صورت سینی خارجی outlet و در هواساز داکت اسپلیت به صورت داخلی inlet می باشد.

انواع فن کویل سقفی فن کویل سقفی توکار فن کویل سقفی روکار

فن کویل های سقفی روکار یا همان فن کویل زمینی قابلیت نصب بر روی زمین و داخل سقف کاذب را دارا می باشند و در زیر سقف ساختمان و یا روی زمین نصب می گردند. از فن کویل سقفی روکار هنگامی که کانال کشی فن کویل سقفی در ساختمان تعبیه نشده باشد استفاده می گردد که در بخش فن کویل های سقفی زمینی به طور کامل شرح داده شده است.

فن کویل های سقفی توکار از یک یونیت مستطیل شکل (پلانیوم باکس) تشکیل شده اند که درون سقف کاذب ساختمان نصب می گردند. در برند های مختلف فن کوئل، جنس فن ها متفاوت می باشد که با توجه به نیاز پروژه قابل ارائه می باشد به طور مثال فن کویل های سقفی توکار گرین دارای بلوور پلیمری و فن کویل های مانلی دارای فن های آلومینیومی می باشند. فن کویل سقفی توکار قیمت مناسب تری نسبت به سایر فن کویل ها دارا می باشد و به همین دلیل از بهترین فن کویل های سقفی بشمار می روند و معمولا از ظرفیت 200 تا 1200 CFM طراحی می شود.

لوله کشی فن کویل های توکار ممکن است به صورت دو مدل دو لوله ای و چهار لوله ای انجام شود. این لوله ها وظیفه رفت و برگشت آب مورد نیاز برای سرمایش و گرمایش را برعهده دارند. شایان ذکر است الکتروموتور فن این فن کویل دارای 3 مدل شفت کوتاه، شفت یکطرفه و شفت دو طرفه می باشد.

اجزای فن کویل سقفی

اجزای درونی فن کویل ها شامل فن، الکتروموتور، کویل حرارتی، فیلتر، شیر هواگیری، سینی درین و سایر اتصالات و تجهیزات می باشد. شایان ذکر است شیرهایی که در مسیر خروجی آب از فن کویل قرار دارند از جمله شیر متعادل کننده وظیفه رفع مشکل افت فشار آب در پروژه های بزرگ و همچنین برای اینکه آب بیش از نیاز فن کویل های بعدی وارد نشود، تعبیه شده اند. فیلتر های فن کویل های سقفی نیز معمولا قابل شستشو می باشند و لازم است در فواصل زمانی معین جهت زدودن گرد و غبار ناشی از ورود هوا به درون یونیت، شستشو شده و مجدد بر روی یونیت نصب شوند.

شیر سه راهی برقی نیز به عنوان یکی دیگر از اجزای فن کویل سقفی از ترموستات فرمان می گیرد و وظیفه آن تنظیم مقدار آب سرد و یا آب گرم ورودی به فن کویل ها می باشد به طور کلی این شیر باعث افزایش و یا کاهش دمای آب فن کویل با توجه به دستور ترموستات می باشد. علاوه بر شیر سه راهه شیر دو راهه PICVD نیز در فن کویل سقفی وجود دارد که وظیفه آن تحت فشار قرار دادن سیستم برای هدایت آب مورد نیاز هر بخش می باشد.

نصب فن کویل سقفی

جهت نصب فن کویل سقفی توکار نیاز است که محل قرار گیری فن کویل از قبل در سقف ساختمان طراحی و اجرا شده باشد تا بتوان فن کویل ها را به درستی نصب کرد. فن کویل های سقفی دارای یک دریچه در زیر یونیت جهت دسترسی آسان به فن کویل، تعمیر و سرویس آن و یک دریچه در جلوی فن کویل جهت پرتاب و جریان هوای گرم و سرد به درون محیط می باشند. مکش هوا در فن کویل های سقفی معمولا از زیر فن کویل و یا پشت آن می باشد. هنگام نصب فن کویل های سقفی لازم است لوله کشی ورودی و خروجی آب گرم و سرد در مدار ساختمان انجام شود.

ابعاد فن کویل سقفی

ابعاد فن کویل سقفی مهم است زیرا بر عملکرد دستگاه تأثیر می‌گذارد. به طور کلی، فن کویل‌های بزرگ‌تر ظرفیت بالاتری دارند و می‌توانند حجم بیشتری از هوا را جابجا کنند. این بدان معناست که آن‌ها می توانند فضاهای بزرگتری را خنک یا گرم کنند.

علاوه بر ظرفیت، ابعاد فن کویل سقفی نیز بر توزیع هوا تأثیر می‌گذارد. فن کویل‌های بزرگ‌تر می‌توانند جریان هوای بیشتری ایجاد کنند که می‌تواند باعث شود هوا در کل فضا به طور یکنواخت توزیع شود. این امر برای ایجاد راحتی بیشتر مهم است.

با این حال، در برخی موارد، ممکن است محدودیت فضا در سقف وجود داشته باشد که انتخاب فن کویل با ابعاد بزرگ‌تر را محدود کند. در این موارد، مهم است که فن کویل با ابعاد مناسب برای فضای موجود انتخاب شود. اگر سقف کوتاه باشد، ممکن است فضای کافی برای نصب فن کویل سقفی با ابعاد بزرگ‌تر وجود نداشته باشد.

به دلایلی که در بالا توضیح داده شد، همیشه تولیدکنندگان فن کویل سقفی تلاش می‌کنند تا محصولات خود را به‌گونه‌ای بسازند که در عین حال که فضای کمی به خودش اختصاص می‌دهد، عملکرد مورد انتظار را نیز داشته باشد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • شهری در ایران که کوچه ندارد ! | ویدئو
  • ویژگی‌های ژئوپلیتیکی کشورهای شیخ‌نشین؛ از اختلافات پیچیده سرزمینی تا همگرایی در ساختارهای اجتماعی ـ تاریخی
  • ببینید | لحظه دلخراش سقوط تعدادی از مردم غزه از روی ساختمان بماران شده / حاوی تصاویر آزاردهنده
  • آسیب‌شناسی راهکار تقویت فرآیند جبهه‌ سازی در عرصه فرهنگی است
  • بهترین فن کویل‌های بازار را بشناسید
  • فروریختن یک ساختمان چند طبقه در آفریقای جنوبی/ ۳ نفر کشته شدند
  • سکانس‌هایی از فیلم نگهبان شب
  • مشارکت گسترده در پای صندوق های رای قوام بخش نظام است
  • عکس هایی از باغ ارم شیراز در باران بهاری
  • اعلام زمان قطعی پخش فصل سوم «زخم کاری»